Vrouwen van Nederland: maak financiële gezondheid je belangrijkste goede voornemen van 2019’

De Nederlander – en speciaal de Nederlandse vrouw - zou 2019 moeten ingaan met financiële gezondheid als belangrijkste goede voornemen. Dat vindt FFP, de vereniging van gecertificeerd financieel planners. FFP ziet enerzijds dat de samenleving steeds meer financiële zelfredzaamheid van de burger verwacht, terwijl anderzijds de financiële uitdagingen op het gebied van pensioen, wonen en zorg zich opstapelen. “Gezonder leven, wat vele mensen zich aan het begin van het jaar voornemen, begint met financiële gezondheid. Zonder geldzorgen kun je ook beter voor jezelf zorgen.”

Een bijzondere lans breekt FFP daarnaast voor de zelfstandige financiële positie van de vrouw. Gecertificeerd financieel planner en zelfstandig adviseur Jacqueline van der Vorm, “Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van haar partner. Zij zijn hierdoor kwetsbaar mocht de relatie eindigen door een scheiding of als de partner komt te overlijden. Ik heb helaas genoeg voorbeelden gezien in mijn praktijk waarbij de vrouw er slecht vanaf komt.”
De oproep van FFP is aan zowel mannen als vrouwen gericht om ook samen te zorgen dat iedere partner, dus ook de vrouw financieel redzaam wordt. Dit is van groot belang omdat veel financieel planners in hun praktijk zien dat vooral vrouwen worstelen met de ‘grote geldzaken’ zoals belastingaangifte, hypotheek en pensioen.

Uit het recente onderzoek “financiële goede voornemens” van Wijzer in Geldzaken blijkt ook dat mannen zich meer verdiepen in hun financiële situatie dan vrouwen: “Mannen nemen zich vaker dan vrouwen voor om niet rood te staan, rekeningen altijd op tijd te betalen, te kijken of verzekeringen nog passend zijn en in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Vrouwen zijn vaker voornemens te starten met sparen voor een buffer.”

“Die worsteling met financiën wordt voor veel vrouwen des te nijpender nu de overheid haar vangnet steeds meer terugtrekt”, zegt Jacqueline van der Vorm. “Van de vrouwen wordt steeds meer financiële zelfredzaamheid verwacht. En juist in een tijd waarin er veel zaken veranderen.”

FFP zette daarom vier van de populairste goede voornemens op een rij en koppelde daar een financiële ambitie aan:

  1. Iets nieuws leren begint met in de boeken duiken. Maar waarom geen financiële boeken? Door kennis van geldzaken word je financieel onafhankelijker. “ In mijn praktijk zie ik dat veel vrouwen zich pas verdiepen in hun financiën als het echt moet en het dus vaak te laat is, zoals bij een scheiding of overlijden. Als dan blijkt dat het niet goed geregeld is, is er niets meer aan te doen”, aldus Jacqueline van der Vorm.
  2. Gezonder leven begint met goed slapen. Door een oplossing te hebben voor je geldzorgen, lig je minder snel wakker.
  3. Meer aandacht voor elkaar begint met zorg voor je kinderen en je ouder wordende ouders. Deze taak ligt nog steeds vaak bij de vrouw. Tijd vrijmaken kost geld, dus heb je daar de financiële vrijheid voor?
  4. Meer bewegen begint natuurlijk met sport – maar hoe fit is je geld? Komen je centen wel genoeg in beweging? Kun je niet beter beleggen dan sparen? Of je huis eerder aflossen?

De oproep om goede voornemens financieel te maken valt binnen de intensieve campagne van FFP. De campagne heeft de titel ‘Aandacht voor financiële gezondheid’. In de vier voornemens zitten op speelse manier de financiële uitdagingen verwerkt waarvoor de Nederlander zich vandaag de dag gesteld weet.
Een goed begin van 2019 is deze voornemens om te zetten in concrete acties. Dit kan ook door eens te gaan praten met een gecertificeerd financieel planner. Hij of zij kan helpen om het totaalplaatje van de persoonlijke situatie in beeld te brengen, voor nu en voor de toekomst.