Eigen Woning bij Scheiding

 

Eén van de eerste vragen is vaak wat de mogelijkheden zijn inzake de woning. Kan de woning overgenomen worden door één van jullie? Moet het worden verkocht? Of is het misschien mogelijk dat één van jullie in de woning blijft wonen met de kinderen, zonder dat je de woning overneemt? Kortom; duidelijkheid over de woning geeft rust en ruimte om concrete afspraken te kunnen maken.

Veelal geven banken en hypotheekadviseurs aan dat zij eerst een getekend convenant willen zien, voordat zij die duidelijkheid kunnen geven. Een kip en ei verhaal dus, want hoe kun je nu concrete afspraken maken wanneer je weet wat de mogelijkheden zijn?

Wat is er mogelijk?

Als je vooraf weet wat de mogelijkheden zijn met de woning, dan kunnen jullie de afspraken hier op afstemmen en een convenant maken dat is afgestemd op het behoud van de woning voor één van beiden. Het zou wel bijzonder spijtig zijn wanneer jullie na het indienen van het convenant bij de rechtbank, horen dat als jullie het anders op papier zouden hebben gezet, één van jullie wel de woning had kunnen overnemen.

Als financieel planner kan ik beoordelen of één van jullie zou kunnen blijven wonen en daarbij heb ik een netwerk van hypotheekadviseurs die gespecialiseerd in het vinden van oplossingen in geval van een scheiding. Met behulp van zo’n hypotheekadviseur krijg je voldoende duidelijkheid om afspraken te maken over de woning. Het is dan aan mij om er voor te zorgen dat jullie afspraken zo vast te leggen dat jullie voor wat betreft de woning  krijgen wat jullie willen.